Hvad er rosacea og hvilken forbindelse har sygdommen med hårsækmider?

Rosacea er en kronisk infektionssygdom i huden, som er karakteriseret ved opståen af hudændringer, som primært omfatter området omkring kinderne, panden, næsen samt hage og hals. Hudændringerne tager oftest form af knuder eller filipenser, væskende filipenser, rødmen eller blodsprængninger, nogen gange med ledsagende ødem.

Årsagerne til rosacea er komplekse og ikke fuldt opklarede. De fleste hudlæger hævder, at sygdommen er fremkaldt af en række forskellige årsager, så som invasion af miden Demodex, bakterieinfektioner, langvarig udvidelse af blodårerne (vasomotoriske nervesygdomme), visse autoimmune lidelser, endokrinologiske sygdomme, mave-tarmlidelser (herunder tilstedeværelsen af Helicobacter pylori), manglende hygiejne, kemiske produkter, opløsningsmidler, kosmetik (særligt med indhold af alkohol og parabener). Endvidere kan en række faktorer have indflydelse på en forværring af hudens udseende: kraftige krydderier, fed mad, indtagelse af alkohol, eksterne miljøpåvirkninger, dvs. høje og lave temperaturer, vind og sol.

Rosacea og akne – hvad er forskellen?

Når der stilles en diagnose, så gøres det ofte ud fra de kliniske symptomer og patientens alder. Rosacea forekommer normalt ikke i teenageårene, men viser sig typisk tidligst i 30-årsalderen. Akne (bumser) ses derimod hos unge i voksealderen, og har forbindelse med de ændringer, der foregår i hormonbalancen. Et af symptomerne er en forøget talproduktion. I begge tilfælde ses hudændringerne som regel i ansigtet, men de kan også forekomme andre steder (fx på ryggen). Dette er ofte forårsaget af bakteriefremkaldte betændelsestilstande i huden, hvor særligt bakterien Bacillus oleronius spiller en rolle.

Hvorfor bliver vi angrebet af hårsækmider?

Ovenstående faktorer, ledsaget af en nedsat modstandsdygtighed fra kroppens side, skaber ideelle betingelser for, at mider af Demodex-familien kan yngle. Hos sunde og raske personer kan enkelte hårsækmider forekomme i begrænset antal, men det medfører i så fald ingen trussel, og giver ikke symptomer. Omvendt hvis kroppens forsvar i en kortere eller længere periode er svækket kan miderne forekomme i et stort antal, formerer sig hurtigt og kan let brede sig til andre dele af kroppen.

Risikoen for, at hårsækmider begynder at kolonisere huden på sunde og raske mennesker er meget begrænset. En sådan undtagelse kan ses hos mennesker med meget stor talgproduktion, hvilket er et attraktivt næringsmiddel for miderne. Hudændringerne er i disse tilfælde normalt ikke så drastiske som hos personer med nedsat modstandsdygtighed, men i voksefasen kan tilstedeværelsen af hormonalt betinget akne forværre hudens tilstand betydeligt, og føre til en videreudvikling af allerede opståede ændringer. Hårsækmider kan således være en direkte eller indirekte årsag til de ændringer der opstår i forbindelser med akne.

Ældre mennesker, som er ved godt helbred, skal ligeledes huske på, at organismen og dens funktioner svækkes med årenes løb, hvilket giver en naturlig nedsættelse af modstandsdygtigheden. Sådanne personer hører ligeledes hjemme i risikogruppen. I ekstreme tilfælde kommer det endda til, at hårsækmiderne spredes til alle hudområder.

Alder, hudfarve eller måske bopæl? Hvor kan vi føle os sikre?

Som mikroorganismer er mider i stand til at være særdeles belastende. De befinder sig næsten overalt, og man møder dem på stort set alle breddegrader. De er så lette, at de transporteres sammen med støv eller blive løftet op af et vindstød. Hårsækmider er praktisk ikke mulige at identificere med det blotte øje, så det er svært at undgå dem. Statistisk set lever de på ni ud af ti mennesker, og hudfarven har næppe nogen indflydelse på disse snyltedyrs præferencer. Man kan således roligt sige, at hvor der er mennesker, er der også hårsækmider. Demodex mider undgår solstråler, eftersom disse er skadelige for dem, men det betyder ikke, at de ikke forekommer i lande med varmt klima. De værdsætter derimod vores kropsvarme. De er mest aktive i overgangsperioden mellem forår og sommer, samt tidligt på efteråret. Det betyder imidlertid ikke, at de ikke udgør en trussel i vinterperioden. Hårsækmider ses ofte på steder som er lune, støvede, dårligt ventilerede samt menneskefyldt. Det er derfor værd hyppigt at udlufte de lokaler man opholder sig i, og at sørge for en ordentlig rengøring.

Rosacea – behandling

Mider har ikke nogen endetarmsåbning, så de er ikke i stand til at komme af med ekskrementer. Med tiden vil hele det samlede næringsindhold, sammen med bakterierne, begynde at gå i opløsning på huden. De døde mider fremkalder irritation og betændelse i huden.

Den enkeltes generelle sundhedstilstand har betydelig indflydelse på behandlingsforløb, varigheden af denne og slutresultatet. Under behandlingen er det essentielt at tage sig af sit helbred ved at styrke kroppens modstandsdygtighed og indtage sund kost. Til behandling af rosacea anvendes ZZ salve med svovl og zink, eller en balsam med svovlindhold, og XFML creme. Disse bruges på skift. XFML- cremen indeholder en særligt komponeret og patentret blanding af kinesiske urter, hvor metronidazol fjerner bakterien, som fremkalder betændelsestilstande. Disse præparater udskiller sig ved deres effektivitet, i forhold til andre produkter, som ligeledes indeholder svovl eller urter. Et passende niveau af hygiejne spiller ligeledes en vigtig rolle i terapien, dvs. at huden hele tiden holdes ren (fjern snavs, fedt og døde mider).

Behandling af Demodex mider inkluderer først og fremmest huden, men bør også rettes mod de faktorer, som har ført til lidelsens opståen. For at øge modstandsdygtigheden kan man fx indtage Manuka-honning, som besidder bakteriedræbende og infektionsbekæmpende egenskaber. Til at afhjælpe toksiner i kroppen kan anvendes præparater som indeholder psyllium frø (loppefrø) samt indisk vejbredfrø. Regelmæssig afsyring af organismen, ved hjælp af basiske midler sikrer, at tarmene virker bedre, hvilket giver en bedre optagelse af vitaminer og næringsstoffer, som forbedrer den måde hele organismen virker på. Organismen regenereres sig selv hurtigere, når den kan arbejde på fuld styrke. Det skal huskes på, at problemer med enkelte organer svækker hele systemets virke, herunder også modstandsdygtigheden og hudens beskyttelsesfunktioner.

Rosacea -behandling af huden og forebyggelse

Daglig pleje af problemhud kræver anvendelse af udvalgt kosmetik, som ikke indeholder skadelige eller lokalirriterende substanser. I tilfælde af Rosacea er det ikke en god ide at fjerne overhuden ved hjælp af peeling, grove handsker eller produkter med slibende egenskaber. Der må ikke foretages laserindgreb, som foretager kraftig opvarmning af huden, og kan medføre irritation, herunder udvidelse af de svækkede blodkar. De udvidende blodkar skyldes infektion af demodex mider, og disse skal først heles før laser evt. kan anvendes, hvis der skulle være synlige blodkar tilbage.

I tilfælde af akne/ bumser skal ansigtet renses grundigt, og porerne skal åbnes, således at talgen har frit afløb. Det anbefales at anvende sæbe med pH-regulerende egenskaber; en let udtørrende sæbe, samt, særligt i tilfælde af væskende bumser, hypoallergisk vaskegele, samt fugtende præparater fx. creme eller tonic. En passende fugtighed ved akneinficeret hud giver en betydelig lindring. Det har enorm betydning, ikke bare under behandlingen, men også efter at den er afsluttet, da det hjælper med at fastholde et passende niveau af fugtende elementer, samt med den daglige gendannelse af huden. En af de effektive, billige og enkle metoder er hyppigt at anvende ansigtsmasker, som er lavet af hørfrø (ikke pulveriseret). Lav evt. din egen maske.