Behandling af sygdommen

Såfremt hudens tilstand konstant forværres, kan det føre til opståen af udbredte bakterieinfektioner og andre kroniske hudsygdomme.

Behandling af Demodex er ikke en hurtig proces, da hårsækmidens udviklingscyklus (18-25 dage) har betydelig indflydelse på den tid, det tager. I denne tidsperiode forekommer hårsækmiderne i forskellige udviklingsfaser, og befinder sig tæt på hudoverfladen eller direkte på denne. De kan også være gemt betydeligt dybere, hvor det anvendte præparat muligvis ikke er tilstrækkeligt. En langvarig terapi gør det muligt at uskadeliggøre miderne systematisk, når de har retning mod hudoverfladen, sådan som det ligger indbygget i deres biologi. Såfremt symptomerne mildnes eller fuldstændigt ophører tidligere, betyder det ikke, at behandlingen er gennemført, og det bør ikke medføre en afbrydelse af denne. I modsat fald kan det komme til fornyet forplantning og kolonisering af huden. Den korteste behandlingsperiode ligger på mellem 90 -120 dage.

Eksempel før behandling

Eksempel efter behandling

Posteriodisk dermatitis

BEHANDLINGEN AF DEMODEX FORSKELLIGE STEDER I VERDEN – Europa. Den traditionelle behandlingsmodel adskiller sig i princippet ikke fra den, som anvendes til at fjerne rosacea eller årsagerne til andre hudsygdomme. Terapien anvender blandt andet fnatbekæmpende præparater, Tetracyklin-antibiotika, penicillin og kortikosteroider. Anvendelsen af steroidpræparater i behandlingen, særligt sådanne med immunundertrykkende virkning, er fuldstændig forfejlet, og kan medføre alvorlige konsekvenser. Enhver ekstra faktor, som giver nedsat modstandsdygtighed, øger problemets omfang, og udsætter patienter for yderligere forviklinger. Anvendelsen af steroidpræparater i en længere periode kan også føre til opståen af steroid hudbetændelse, som desværre har et alvorligt forløb og kræver en lang om besværlig behandling. Det er ligeledes en fejl at anvende oral indtagelse af antibiotika (som primært middel) med henblik på at eliminere miderne. Hårsækmiden er ikke en bakterie, og bliver ikke påvirket af disse. Kun medicinering med metronidazol, som et supplerende middel, har en positiv effekt på terapien, da den bekæmper infektioner, som er opstået som følge af den samtidige tilstedeværelse af bakterier (fx Bacillus oleronius).

Der eksisterer en række kemiske forbindelser, der virker som gift for hårsækmiden, og som anvendes ved behandling af mideangreb. Hertil henregnes blandt andet svovl og kviksølv. Præparater med indhold af svovlmonoxid er selvfølgelig sikre i brug, og de med indhold af kviksølv har en kraftig og nedbrydende virkning på hudceller og organismen. Tetræolie og pebermynteolie kan supplere behandlingen, da de ligeledes hjælper til at bekæmpe miderne. Der kan dryppes et par dråber 100 % ren olie i shampooen eller det kan opblandes med vand til at rense huden.

BEHANDLINGEN AF DEMODEX FORSKELLIGE STEDER I VERDEN – ASIEN. På de europæiske markeder får man ikke meget ud af at søge hjælp, hvorimod det asiatiske marked, mere specifikt det kinesiske, disponerer over et righoldigt produktudbud til personer, som er angrebet af problemet. Der eksisterer en række mere eller mindre effektive præparater, og deres indhold er primært baseret på naturlige ingredienser.

Et højeffektivt middel til fjernelse af hårsækmider, og behandling af rosacea, er blandt andet cremen XFML (Xin Fumanling Creme). Den har modtaget en lang række prestigefyldte priser, som fx 14th International Annual Invention Award i Geneve. Dette produkt er frugten af flere årtiers forskning, udført af den internationalt anerkendte kinesiske læge og videnskabsmand, dr. Qu Kui Zun. Kvaliteten af dette produkt er bekræftet af det internationale kvalitetscertifikat GMP samt OTC (over-the-counter) – som et produkt der er sikkert at bruge uden lægekontrol. På grund af den unikke opskrift og dens betydelige effektivitet er XFML-cremen international patentret. Den er et fremragende alternativ til personer, som ikke kan anvende produkter som indeholder svovl. Cremen kan ligeledes anvendes på skift med ZZ-salven eller svovlbalsam, hvilket giver fremragende resultater.

Svovl-zink salven ZZ (Zhongzhou Zinc Oxide) fjerner ændringer som følge af akne. Den fjerner demodex mider og behandler hudbetændelse ved talgkirtlerne. Indholdet er blevet udarbejdet af professor Zhao Zhongzhou, en kendt kinesisk biomediciner, som er specialist i behandling af hudsygdomme, primært lidelser forbundet med Demodex miden. Svovlindholdet er blevet passende balanceret med zink, og de andre komponenter, og danner dermed et effektivt middel til bekæmpelse af hårsækmider, rosacea, hudbetændelse ved talgkirtlerne og andre hudproblemer, som følger af overdreven talgproduktion. Præparatet er beskyttet af patentrettigheder.

Hvilket præparat skal man bruge, og hvordan skal det anvendes?

Det har stor betydning, at man vælger de rigtige præparater. Baggrunden for lidelsen kan være forskellig, og der er derfor vigtigt, at behandlingen tilpasses til de enkelte behov og anvendes korrekt.

Hvert produkt indeholder forskellige ingredienser, og kan suppleres af andre i løbet af terapien. Inden de indkøbes er det nødvendigt at gøre sig bekendt med detaljerne i produktbeskrivelsen, samt med indholdet af vores hjemmeside. Såfremt der skulle være nogen som helst spørgsmål eller behov for hjælp til valg af det rigtige produkt, så tag endelig kontakt til os.

Behandling af hudændringer på ansigt og krop (hårsækmider, rosacea, akne)

Den normale behandlingsmodel, i forbindelse med hudændringer af typen rosacea, akne hårsækmider, inkluderer anvendelsen af to præparater: XFML Creme og ZZ Salve (eventuelt svovlbalsam). Hvis præparaterne anvendes samtidigt bør XFML cremen anvendes 2-3 gange i døgnet og ZZ salve eller svovlbalsam 1 gang dagligt (bedst inden sengetid). Inden cremerne rengøres ansigtet med Manting, Tan Geili eller Manzithang sæbe. I tilfælde af ekstra følsom hud kan Kuizun urtegele anvendes.

Behandling af betændelse i øjenlågeskanterne

Behandling af denne lidelse kræver anvendelse af XFML- cremen på øjenlågene, ved at smøre den præcist på øjenvippekanten. Præparatet bør ikke berøre øjeæblet, da det kan fremkalde irritation af tårer. I tilfælde af, at der kommer creme i øjet, bør dette skylles med en stor mængde lunkent vand. Præparatet anvendes 3-4 gange dagligt, inklusive påføring inden sengetid. Øjenlågene skal holdes rene hele tiden. Det er et fintfølende sted, som er let modtageligt for irritation. Både til anvendelse af øjenlågene og til området omkring øjnene bør anvendes Manzithang sæbe. Der er et specialprodukt til fjernelse af hårsækmider fra hudsækkene, samt til rengøring af huden for smuds og talg. Huden regulerer ligeledes hudens PH-niveau. Øjnene skal lukkes mens der vaskes med dette produkt. Såfremt der skulle komme sæbe i øjnene, bør det ikke fremkalde irritation.

Sæben anbefales ligeledes til personer, som lider af betændelse omkring hårsækkene.

Behandling af hudbetændelse ved talgkirtlerne, samt rosacea og akne.

Til behandlingen anvendes ZZ salve samt svovlbalsam. XFML Creme tjener ikke til behandling af hudbetændelse ved talgkirtlerne, men anvendes ved behandling af akne. ZZ salve skal anvendes to gange dagligt (fx om morgenen samt inden man lægger sig til at sove), balsam kan anvendes 2 gange om dagen, bedst på skift sammen med ZZ salve. Dette produkt har en fuldstændig anden sammensætning, selv om den primære ingrediens er svovl.

Til daglig rengøring anvendes Tan Geili eller Manzithang sæbe.

Behandling af mider ved hårsækkene

I tilfælde af, at hårsækmiderne yngler i hovedets hårsække eller øjenbryn kan anvendes Tan Geili sæbe, Manzithang sæbe eller den særlige shampoo. Produkterne kan bruges sammen, for at opnå et bedre resultat. Terapien omfatter vask af hovedbunden mindst 2-3 gange dagligt. Man skal være opmærksom på, at selve rengøringen af huden med sæbe, uden anvendelse af creme, kan vise sig at være utilstrækkeligt. I tilfælde af utilfredsstillende resultater (efter omkring en måneds behandling) bør anvendes ZZ salve eller XFML creme i hovedbunden inden sengetid, hvis dette er praktisk muligt.

Ved meget alvorlige hudændringer eller ved stort hårtab bør creme eller salve inkluderes allerede fra behandlingens begyndelse.

Minimum behandlingsperiode ved tilstedeværelsen af menneskehårsækmiden (Demodex folliculorum) er 90 dage, og i tilfælde af den korte hårsækmide (Demodex brevis) 120 dage. De to midetyper kan eksistere på huden samtidigt. I så fald skal der gennemføres en 120 dages lang terapi.

Under terapien må der ikke indtages alkohol, stærkt krydret mad samt fedtholdige fødevarer. Det har til hensigt at udelukke andre former for hudreaktioner, som kan influere resultatet af behandlingsforløbet (hos nogen mennesker opstår fx hudreaktioner ved indtagelse af stærkt krydret mad).

Helbredelse

Efter behandlingen er afsluttet, når alle symptomer er forsvundet, kan man gennemføre en prøve for at klarlægge tilstedeværelse af Demodex mider. Inden undersøgelsen anvendes ikke behandlende præparater i mindst 7 dage. Man skal heller ikke rengøre huden alt for intensivt (særligt på den dag hvor prøven udføres). Et negativt resultat betyder at behandlingen er afsluttet med succes.

Forebyggelse

Forebyggelse er tiltag som har til hensigt at beskytte mod en sygdom eller dens tilbagevenden. Det drejer sig om at forhindre situationer, som udsætter os for en direkte eller indirekte sygdomsrisiko. Et særdeles vigtigt element indenfor forebyggelse er blandt andet fastholdelse af den personlige hygiejne på et højt niveau. Særligt personer, som har afsluttet et behandlingsforløb for nylig, eller de, som kan lide af kroniske sygdomme, der udsætter deres immunsystem for en konstant svækkelse. Sådanne personer bør undgå situationer, hvor de udsætter sig for, at lidelsen kommer tilbage, eller øger risikoen for dette (fx anvendelse af fælles præparater til personlig hygiejne, makeup, fælles udstyr til hårdepilering og andre personlige genstande).

Vi udsættes også for kontakt med miderne ved besøg hos kosmetologen eller i solarier.

Forebyggelse og beskyttelse mod mider kan blandt andet foretages ved hjælp af Tan Geili sæbe. Dagligt brug beskytter huden mod fornyet invasion af mider, renser omhyggeligt for bakterier, og reducerer samtidigt talgudsondringen.